carbon crane

Hogyan csökkentettük a működési karbonlábnyomunkat?

Dátum: 2022. 08. 03 14:28

A CRANE-nél fontos számunkra, hogy felelősséget vállaljunk a környezetünkért, ennek pedig a legfontosabb lépése a karbonlábnyomunk minimalizálása. Hogy hogyan tettük ezt? Bodnár József, a CRANE ügyvezető igazgatója most mindenről beszámol!

Mikor és minek a hatására fogant meg a fejetekben annak a gondolata, hogy csökkenteni kell a CRANE működési karbonlábnyomát?

Mindig is fontos volt, hogy környezettudatosan éljük az életünket, mind a magánéletben, mind a céges kultúrában. Én például mikor építkeztem, tudatosan megújuló erőforrásokat használó otthont építtettem, már több mint tíz éve, és ezek után természetes volt, hogy a céges életünkben is figyelünk a minket körülvevő környezetre, illetve erre kérjük a kollégákat is. Sőt, nemcsak kérjük, hanem segítjük is őket ezen az úton.

Mi volt az első lépés?

Igazából ehhez jó messzire kell visszatekintenünk az időben. Amikor a CRANE növekedési fázisba lépett, 2009-ben egy új irodaházba költöztünk, ahol már természetes volt, hogy például a szemetet szelektíven gyűjtjük. Emellett már akkor is kerestük a környezetet kevésbé terhelő megoldásokat: BKV bérletet adtunk a munkatársaknak, támogattuk, ha valaki nem autóval, hanem tömegközlekedéssel vagy kerékpárral ingázott az iroda és az otthona között. A kollégákat is arra bíztattuk, hogy keressék az ilyen lehetőségeket és osszák meg velünk. Voltak is szép számmal öltetek, javaslatok.

Milyen területeken eszközöltetek változtatásokat a karbonlábnyom csökkentés jegyében?

Első körben vásároltunk egy elektromosroller-flottát. Ez még az elektromobilitás hajnalán volt, így ez nemcsak újdonság és igazi élményfaktor volt a kollégáknak, hanem egyben még egy lépés a karbontudatos működés felé. Több kolléga például nemcsak városon belül használta a rollereket. Aki vidékről járt be, az autóról vonatra váltott és az elektromos rollert használta otthonról az állomásra, illetőleg az állomásról a CRANE-hez való bejutásra, s ugyanígy hazafelé.

Sokan egyébként a peremkerületekből is elektromos rollerrel jártak be. Ez a flotta egyébként ma is megvan, sőt, ma már a CRANE APP-pal (a CRANE saját belső mobil applikációja) foglalják a kollégák a rollereket, a védőfelszerelést és egyebeket. Jó móka!

Aztán ugyanilyen nagy lépés volt a rugalmas munkaidő, valamint a home office bevezetése még évekkel a pandémia előtt.

A Crane elektromos rollerflottája lehetővé teszi munkatársaink számára a környezetkímélő közlekedést az iroda és az otthon között.

 

A CRANE elektromosroller-flottája

 

 Mesélj erről részletesebben is, kérlek! Hogyan járult hozzá a munkarend megváltoztatása a CRANE karbonlábnyomának a csökkentéséhez?

Felismertük, hogy az otthoni, hatékony munkavégzésen túl a környezetet is kevésbé terheljük, ha nem várjuk el, hogy a kollégák kizárólag az irodában dolgozzanak. Ebből kifolyólag még a koronavírus világjárvány előtt felépítettünk egy olyan infrastruktúrát, ami a távmunkát támogatta, és először teszt jelleggel havi, majd hamarosan heti egy napot dolgoztak otthonról a kollégák. A tesztidőszak után pedig tartósan berendezkedtünk a heti egy nap otthoni munkavégzésre.

Aztán jött a pandémia. A heti egy napból öt lett, az átállás viszont zökkenőmentesen zajlott, hiszen minden szükséges infrastruktúra és tapasztalat már a rendelkezésünkre állt.

Hasonlóan nagy léptékű döntés volt az is, amikor úgy döntöttünk, elhagyjuk a szeretett loft irodát, és helyette egy home office-ra optimalizált irodateret alakítunk ki egy olyan környezetben, ahol a karbonlábnyomunkat tovább csökkenthetjük. Ezt egy olyan, optimális irodaméret választásával értük el, ami rugalmasan biztosítja azt, hogy mindig csak éppen elegendő irodateret használjunk. Sajnos a régi iroda ebben nem volt partner. Sokat kerestük a jó megoldást, hiszen a munkánkból eredően az adat és információbiztonságot nagyon komolyan vesszük, ez pedig a munkaterület irányában is határozott elvárásokat fogalmaz meg. Szerencsére egy serviced office szolgáltatás keretein belül megtaláltuk az optimális megoldást. Itt ugyanis dedikált irodai területen dolgozunk, de a közös területek, a recepció, a konyha, az étkező és a tárgyalók nem kötnek le felesleges területet, ezeket közösen használjuk a többi bérlővel.

Ezen túlmenően még a home office átállás során lecseréltük a korábbi hagyományos munkaállomásokat (azaz a desktop gépeket és a monitorokat) kedvezőbb energiaigényű mobil munkaállomásokra.

A Crane jelenlegi irodáját is a karbonhatékonyság elve alapján választottuk.

 

A CRANE új, home office-ra optimalizált irodája

 

 Környezeti szempontból milyen előnyei voltak a változásoknak?

A kisebb irodaterület egyrészt lényegesen kisebb energiafelhasználással jár. A közös területek megosztott használata pedig tovább csökkenti azt a környezeti lábnyomot, amit egy hagyományos, reprezentatív iroda termel a saját konyhájával, étkezőjével és tárgyalóival. Ráadásul egy olyan rotációs rendszerben dolgozunk a kollégákkal, ahol az irodai napokon (heti két alkalommal járnak be a kollégák a saját csapatukkal) mindenki találkozhat mindenkivel, de a péntekeket szabadon hagytuk. Így valójában heti négy napban használjuk a fűtést, a hűtést, illetve az áramot, azt is csak annyi főre, ahányan aznap bejönnek az irodába. Természetesen mikor nem vagyunk az irodában, nem megy a fűtés, a légkondi, és a kollégák is szépen lekapcsolják a villanyt az irodában, amikor hazaindulnak. Számításaink szerint ennek köszönhetően az energiafelhasználásunk közel harmadára csökkent az előző irodához képest. Szembetűnő változás.

 Az irodai napokon ugyanakkor számolni kell a közlekedés karbonlábnyomával. Van erre valamilyen megoldásotok?

Az első és legfontosabb, hogy heti öt nap helyett csak heti két napot kell ezzel a kérdéssel foglalkozni. Ez jelenti szerintem a legnagyobb karbonlábnyom csökkentést.

Ugyanakkor ezen túl is arra bíztatjuk a kollégákat, hogy ne autóval jöjjenek a munkahelyre. Aki kerékpárral érkezik, igénybe veheti az irodaház zuhanyzóját, öltözőjét, továbbá van védett kerékpártároló is. Az iroda nagyon jól megközelíthető mindenféle tömegközlekedési eszközzel, emellett pedig továbbra is rendelkezésre állnak az elektromos rollerek azok számára, akik ezt a közlekedési formát preferálják.

Mennyire felel meg a CRANE eszközparkja az alacsony karbonlábnyom elveinek?

A mobil munkaeszközök karbonlábnyoma közel 80%-kal kisebb, mint az asztali munkaállomásoké. Mivel mindenki ilyet használ, ha ezt a teljes létszámra vetítem, az már önmagában komoly karbonlábnyom csökkentésnek mondható.

 Mennyire zöld a CRANE?

Sokat tettünk már érte, hogy azok legyünk. Nem is álltunk meg az út elején. Nekünk nem csak az fontos, hogy mi zöldek legyünk, hanem az is, hogy ebben segítsünk másoknak is, a saját eszközeinkkel és tudásunkkal.

Ennek fényében építettünk egy saját karbon portfóliót, amivel a tágabb értelemben vett kommunikációs és marketing szakmát segítjük abban, hogy ezen a területen is mérni tudják a saját karbonlenyomatukat. És ha már mérni tudják, akkor segítünk nekik abban, hogy hol lehet ezt csökkenteni.

A mi részünkről kiemelném például azt a weboldalt (carbon.crane.hu), ahol ezeket a szolgáltatásokat mutatjuk be az ügyfeleinknek, partnereinknek. Ezt a weboldalt már eleve úgy hoztuk létre, hogy a lehető legzöldebb legyen, és így fog átalakulni rövid időn belül az összes webes felületünk is. Mikor készen volt, megmértük, de nem voltunk elégedettek és addig optimalizáltuk, amíg nem kerültünk bele egy általunk elfogadható mértékbe. Ez a weboldal jelenleg zöldebb, mint a világon már megmért összes weboldalak 70%-a.

Milyenek az eddigi dolgozói visszajelzések?

Pozitívak. Említettem már, hogy a kollégák korábban is jöttek, javasoltak, kértek és tettek azért, hogy vigyázzunk a környezetünkre. Az, hogy most már termék és szolgáltatás szinten is foglalkozunk ezzel, érezhetően lelkesíti mind azokat a kollégákat, akik közvetlenül érintkeznek a karbonos területtel, mind azokat, akik a cég részeként büszkén mondhatják el azt, hogy mi ezzel is foglalkozunk.

Van-e még olyan működési terület, amelynek a karbonlábnyomát szeretnétek csökkenteni?

Mindig van ilyen. Megmértük például a CRANE egészének a tavalyi teljes éves karbonlábnyomát egy erre szakosodott tanácsadó irodával, a ZeroKarbonnal, hogy lássuk, hol tartunk. Annak ellenére, hogy egyébként jól állunk ezen a téren, és az eddigi erőfeszítéseink, környezettudatos gondolkodásunk meghozta az eredményét, még mindig van hová fejlődni.

A mi esetünkben ez egy komoly elhatározás. Az év végéig szeretnénk teljesen karbonsemlegesen működni, ami egyedülálló lenne a versenytársaink között. Aztán szeretnénk elérni rövid távon azt is, hogy az általunk nyújtott szolgáltatások is közelítsék a zéró karbon értéket.  Ennek természetesen a fő hajtóereje az, hogy minél kevesebb karbont termeljünk, amit viszont nem tudunk nem megtermelni, azt környezetbarát módon és valós megoldással semlegesítsük.

Ha pedig ezzel megvagyunk, minél több ügyfelünknek szeretnénk segíteni abban, hogy ugyanezt tegyék. Legalább a marketing és kommunikációs területeken.